contact
02 426 5454, 088 440 4140

Български English Руский
http://domi.bg/

НЕВИДИМИТЕ КАПАНИ, ПРИ ПОКУПКА НА ИМОТ В СТРОЕЖ – ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

РЕКЛАМНИТЕ СХЕМИ НА РАЗПРЕДЕЛЕНИЯТА – ИСТИНА ИЛИ ЛЪЖА

Тук няма да говорим за правни казуси, опитите за измами, изчезнали или фалирали строители. Приемаме, че купувачът е един от щастливците, които горните хипотези не са споходили.
Защо въпреки рисковете, апартаментите в строеж се разпродават бързо и лесно и повечето строителни фирми отказват да работят с агенции, заявявайки със самочувствие, че много успешно продават и сами. Отговорът е прост.
Клиентът купува нещо, което към момента е само идея – без реални параметри, без видими качества. Тук веднага ще се намерят хора, които ще скочат с контраргумента, че имотът може да не е все още построен, но той има определена квадратура, разпределение и изложение по проект и площообразуване. Какво обаче вижда купувача, когaто му промотират различни апартаменти?

В преобладаващата част от случаите, човекът вижда една цветна  картинка със схема на разпределението, където удачно са разположени всички мебели, които създават комфортна среда на обитаване, която моментално се асоциира с неговата представа за дом.  Никъде обаче не се виждат размери на помещенията. Зрителната стимулация обаче изпраща друг импулс  до мозъка и човек се доверява.  Ако работите с посредник или адвокат, вашият представител може да изиска копие от архитектурният проект, но тук се прилага друг трик. Да получите копие е трудно. Размотават Ви, най-често до срещата за подписване на предварителен договор. През това време процесът за взимане на решение за покупка е вече завършен и много малко вероятно е  да се откажете, ако видите някое дребно на пръв поглед притеснение.  Още повече, че Ви е трудно да си представите как в жилище от 80 кв.м,  може да се проектира спалня с площ от 9 кв.м.

Повечето хора не знаят, че има разлика между застроена площ и светла площ на помещенията и в последствие остават озадачени от кутийките, които се оказва, че са закупили. Някои купувачи са чували за тази разлика, но на практика не я осъзнават и също биват подведени.  На популярен език застроената площ включва всички помещения / коридори, бани, тоалетни, складови, жилищни, балкони, тераси, лоджии, външни стени, вътрешни преградни стени и половината от дебелината на общите стени със съседни жилища.  На практика обаче ние приемаме като площ на помещенията квадратурата изчислена по размери от стена до стена, т.е.  т. нар. светла площ.

Когато сградата е вече построена  и се снабди със заветното разрешение за ползване, купувачът с изненада установява, че мебелите от „картинката” не се побират.  Няма къде да сложи спалнята, която е харесал. Няма удобно място за хладилника. А ако купи дивана, който е избрал ще се наложи да се храни на ниска маса, защото не остава място за маса за хранене. И човекът има два избора или да се храни сгънат и прегърбен или да купи малък и не функционален диван, който е всичко друго, но не и удобен за почивка.  Ако сте купили жилище и със скосявания, сагата се разширява, защото т. нар. „незначителни” скосявания съвсем стесняват възможностите да мебелирате апартамента така, че да си създадете нужните удобства.  Но какво му трябва на човека?  Най-важното е покривът нали? Какво има под него не е толкова важно.  Като няма къде да сложите четирикрилен гардероб, може просто да изхвърлите част от дрехите си.

Опитът ми показва, че 90% от клиентите  не обръщат внимание на детайлите в разпределението на едно жилище.  Много от тях смятат, че могат да се задоволят с коридор от 2 кв.м и се замислят, че няма къде сложат шкаф за обувки, портманто, огледало, едва след като започнат да обзавеждат и подреждат жилището.

На практика, вие сте взели решение за покупка, подведени от една визуална илюзия, която бързо и лесно сте трансформирали в идея за свой дом.  Няма закон или нормативна уредба, които да определят това като измама, но реално сте излъгани. Уверението, което получавате е, че правите изгодна сделка, защото в този етап на строителство на сградата цените са по-ниски. Обяснението, че веднага след кота корниз цените чувствително ще се повишат. Наслаждението което изпитвате от това, че няма да дадете на брокера комисиона. Замъгляват драстично преценката Ви и Вие сте склонни да вземете бързо и необмислено решение.  Не се замисляте за това, че всъщност отстъпката не е толкова изгодна за вас, защото за период  от две години, до като сградата се строи ще плащате наем или ще пропускате приходи от наеми, ако купувате имотът с такава цел.

В сходна клопка може да влезете и при избора на подземно паркомясто. Ивнеститорите по нормативна уредба са задължени да осигурят определен брой паркоместа в сградата. Внимавайте какво избирате.  Уверете се, че площта на паркомястото ще е достатъчна и че ще можете да маневрирате свободно, за да достигнете до мястото.  Случва се, макар и рядко, след завършването на сградата да се окаже, че някои паркоместа са просто фиктивни и са „проектирани” за да покрият нужния брой по норматив.

 

Материалът е подготвен от Камелия Рангелова

Повече от кухнята на недвижимите имоти бихте могли да видите в нашия блог "ДОМ ЗА ВАС".

ПЕТ ПРИЗНАКА, ЧЕ СТЕ ПОПАДНАЛИ НА ГРЕШНИЯ БРОКЕР 01-02-2017

Пет първоначални сигнала за липсата на професионализъм в посредничеството при сделки с недвижими имоти! Прочети още

Учредяване на ипотека 16-02-2016

Покупка на имот с ипотечен кредит – една от най-често срещаните сделки Прочети още

Как да изберем брокер на имоти? 10-11-2015

Брокери От американската Национална асоциация на брокерите на имоти съветват клиентите да проведат предварителни интервюта с брокери Прочети още